Joost Langeveld Origami Pagina
            


Home - Galerij - Contact - Mijn Origami - Filmpjes -    privacy beleid

JOOST LANGEVELD IN DE MEDIA (TV, kranten, tijdschriften)
Origami / Papier kunstenaar / artiest uit Nederland - Auteur van 10 engelstalige Origami boeken

 
Joost Langeveld   Joost Langeveld   Croissants eten    Joost Langeveld   

Ik wordt regelmatig gevraagd door tv programma's, tijdschriften en kranten om mee te werken
aan een leuk artikel / item over mijn Origami en papier kunst. Ze worden altijd heel enthousiast
wanneer ze bij me thuis komen filmen of een interview houden.



OOG TV Groningen
Joost Langeveld uit Haren is al twintig jaar bezig met origami. Door deze ‘uit de hand gelopen hobby’ is zijn huis een waar origami-museum geworden.
        Kasteel bouwen
“Het had iets fascinerends, dat vouwen”, vertelt Joost. “Dat je van een papiertje zo iets moois kan maken, zonder het te knippen.” Joost begon twintig jaar geleden met zijn hobby. “Je kan eigenlijk alles maken van papier op deze manier: auto’s, een reuzenrad, huisjes, meubels. Dus dat gaat nooit vervelen.”
Hier staat het originele interview door OOG TV




Hart van Nederland
Dit is een leuk item over mij in Hart van Nederland, ze zijn komen filmen tijdens mijn open huis weekend:

       Joost Langeveld  
"En Joost vouwt zich een ongeluk. Zijn huis staat zo vol papieren kunstwerken dat hij er zelf bijna niet meer in past."
De originele uitzending van Hart van Nederland kan je hier vinden


TV NOORD:
Origami kunstenaar in Haren woont tussen de papierwerkjes

Honderden figuurtjes van papier staan in het huis van origamimaster Joost Langeveld in Haren. Bijna alles op de begane grond is gemaakt van papier.
Al meer dan 25 jaar werkt hij aan de papieren kunstwerken. 'Ik ontwerp zo'n vogel eerst helemaal in het wit. Als ik denk: nu is de vorm goed, teken ik op het model de oogjes en een beetje de kleuren. Dan haal ik het papiertje uit elkaar en dan ga ik met de computer aan de slag', vertelt hij.
De meeste dingen beginnen met een soort basisvorm, zoals een bird-base.' Zo'n vorm heeft hij al duizenden keren gemaakt en is geen uitdaging meer. 'Dit doe ik bijna blind, ik zou het haast met mijn ogen dicht kunnen doen.'
'Ik werkte altijd al graag met mijn handen. Het leek me fascinerend om van één stuk papier iets ingewikkelds te maken. Ik zit nu op zo'n 850 eigen ontworpen ideeën.'
     Het originele artikel kan je hier op de site van RTV Noord lezen.

               Joost Langeveld



Dagblad van het Noorden: Joost woont in papieren paradijs
Na aanleiding van mijn open huis weekend in 2024 heb ik het Dagblad van het Noorden uitgenodigd om
een keer te komen kijken. Ze keken hun ogen uit en het is een leuk artikel geworden  🙂

Papieren Paradijs    Joost Langeveld

Joost Langeveld is origami kunstenaar. En niet zo'n beetje ook. Zijn appartement in hartje Haren staat bomvol met de vouwsels die zijn handen in de afgelopen 25 jaar schiepen. Ja, je zou kunnen zeggen dat Joost in een papieren werkelijkheid leeft.

Laatst moesten de gas- en electriciteitsmeter vervangen worden. Liepen twee mannen met ogen zo groot als schoteltjes door zijn bovenwoning. Wat hadden ze nu aan hun fiets hangen, zag je ze denken.
Neem de keuken. Op de keurig gedekte (echte) eettafel staan twee (echte) borden. Maar het amper van echt te onderscheiden spiegelei, de patatjes, hamburger, kippenboutjes, pizza salami, loempia's, aardbeiengebakjes, bonbons, paprika's, chips, macarons, popcorn, muffins, taart en het sorbetijs kun je beter niet eten.
De deur van Joost' koelkast staat open, de stekker is eruit. Maar deze pakken melk, kaas, maïskolven, puddinkjes en sandwiches raken niet bedorven. "Ik heb wel altijd de gordijnen dicht. Anders verkleurt alles razendsnel door de zon".
Het fornuis staat eveneens vol met origami-gerechten. Hij kookt daarom doorgaans bij zijn moeder, die even verderop woont. Douchen doet hij daar eveneens. Moet ook wel, want zijn badkamer krioelt van de papieren zeedieren. In de douchecabine staat bovendien een enorme vuurtoren. Die houdt Joost liever intact.
Hij werkt achttien uur per week als medewerker ict bij zorgcentrum Westerholm in Haren. Maar het zou te ver gaan om dát zijn dagelijkse leven te noemen. Het gros van zijn tijd ('vier uur op een doordeweekse dag, zes tot acht uur in het weekend') gaat tenslotte op aan origami.

Hoe een hobby zó uit de hand kan lopen? Joost haalt zijn schouders op. Hij werkte altijd al graag met zijn handen. En als Joost ergens aan begint, levert hij bij voorkeur geen half werk. Hij wil uitblinken in wat hij doet. Waarom zou ie er anders überhaupt aan beginnen?
Voordat hij zich met zijn hele ziel en zaligheid op origami stortte, leefde hij zich als tiener eerst nog uit op het poolbiljart. In die tijd struikelde je in Groningen over de poolcafés. Een jaar lang bevond Joost zich bijkans de godganse dag op zolder van zijn ouderlijk huis. Daar oefende hij op een zelfgemaakte biljarttafel zo'n zes uur per dag. Tegen het bezetene aan. Hij kreeg het poolen onderhand al aardig onder de knie. "Ik heb meermaals de tafel in één keer leeg gespeeld".
Maar het werd wat eentonig, dat spelletje met die keu en de ballen. Dus stapte hij over op origami. Logisch.
Van YouTube had toen - we schrijven de jaren rond de eeuwwisseling - nog niemand gehoord. Maar op internet zag Joost foto's van origami-kunst. "Ik was meteen verkocht en begon met bloemen. De mensen om me heen wisten niet wat ze zagen. Al waren het toen vooral vrouwen die onder de indruk waren, hoor".
Al snel ging hij instructiefilmpjes maken. Op YouTube is zijn origami door miljoenen mensen over de hele wereld bekeken. Bewonderaars maakten zijn creaties na. "Dat geeft een kick, hoor. Niet normaal".
Joost verdiende met de advertentieinkomsten een paar honderd euro per maand bij. Maar een paar jaar geleden haalde hij zijn florerende videokanaal eigenhandig uit de lucht. Bewonderaars maakten zich grote zorgen. Sommigen vreesden zelfs dat hij dood was.
Maar Joost is springlevend. "Ik was er gewoon even zat van. Ik begon me een YouTube-slaaf te voelen. Ze vroegen me eens om alle filmpjes aan te vinken die speciaal voor kinderen waren. Vanwege eventuele reclame, wat in dat geval niet mag. Nou, ik heb zo'n 500 filmpjes gemaakt. Daar ging ik dus mooi niet aan beginnen."
Inmiddels is hij terug op YouTube, zij het met wat minder abonnees dan in zijn glorietijden. Joost haalt zijn schouders op. Hij maakt naast video's ook instructieboeken. Hij wijst op een kaft met de titel Fabulous Folded Flowers. "Mijn eerste boek. Een eerste oplage van 12.000 exemplaren, vooral in Amerika populair." Of neem Flower Origami, gewoon te koop op Bol.com. "75.000 keer verkocht. Geen kattenpies."
Joost is trouwens geen scherpslijper. Bij origami is het de bedoeling om figuren uit één stuk papier te vouwen. Knippen en plakken is officieel niet toegestaan. Leuk en aardig, maar hoe had hij anders die schitterende mini-stad (inclusief reuzenrad) en het heksenhuis in zijn woonkamer tot leven moeten wekken? "Het moet wel een beetje leuk blijven", mompelt -ie.
Hij wijst trots naar de muur. Daar hangen de vleugels van een arend. "Het mooiste wat ik gemaakt heb, denk ik. Die vloeiende lijn van de vleugels. Da's mooi gelukt." Een zucht: "Je wil alleen niet weten hoeveel tijd dit project heeft gekost. Maar goed, dan heb je ook wat."
Binnenkort houdt hij open huis, stuurde hij vorige week in een persbericht aan deze krant. Inmiddels hebben zich al een slordige 70 origami-liefhebbers voor dat geplande weekend in april aangemeld. Om project X-toestanden te voorkomen - je weet maar nooit in Haren - wil Joost de aanloop liefst enigzins spreiden. "Maar als er nog meer mensen geïnteresseerd zijn in origami, kunnen ze altijd een afspraak op een ander moment maken. Ik heb genoeg om te laten zien."
Voor nu is het tijd om afscheid te nemen. In het trapportaal naar zijn papieren paradijs vouwt -ie rapper dan rap een sjekkie. Koud kunstje natuurlijk.




Eenvouwdige Kunstenaar
Dit is een leuk artikel dat De Riepe (straatmagazine van Noord Nederland) over mij heeft geschreven.
(Klik op het artikel om te vergroten)
Origami Kunstenaar    Joost Langeveld

Zo’n twintig jaar geleden begon Joost serieus meer te vouwen, gemotiveerd door het toenemende aantal positieve reacties van toen nog met name vrouwen. Inmiddels hebben verschillende lokale, regionale en landelijke media al eens aandacht aan Joost en zijn talent geschonken. Eveneens heeft hij een aantal weken geleden voor het eerst zijn huis open gesteld voor zo’n zeventig origami-liefhebbers. ‘Dat was heel leuk. Eigenlijk waren ze allemaal onder de indruk’, zegt Joost bescheiden.

Vouwmeester
’Vijfennegentig procent is mijn eigen ontwerp.’ Door de overweldigende hoeveelheid aan alle gevouwde voorwerpen in het huis zou je bijna missen dat Joost naast enorm productief, ook een meester in de Japanse vouwkunst is. In de keuken verborgen op een plankje staat bijvoorbeeld een kommetje met ingenieus ontworpen M&Ms. De snoepjes zijn zodanig uit één vel gevouwen dat elke chocoladepastille een duidelijke witte ‘M’ toont. Net als bij de stekels van de egel en de romp van de bij wordt juist in dat soort details zijn creativiteit en vakmanschap zichtbaar.

Boeken
Dat YouTube Joost advies geeft blijkt niet vreemd als hij vertelt dat buiten Nederland de interesse voor Joost zijn werk nog groter is dan in Nederland. Een jaar of vijftien geleden was er ineens interesse van een publiciste uit de Verenigde Staten. ‘Zij had mijn website gezien en stelde voor om een boek te maken met vouwpatronen van mijn origami-bloemen. En later ook een met een verzameling verschillende diersoorten, een met dinosauriërs en een met horror-gerelateerde figuren. De boeken worden vooral in de Verenigde Staten veel verkocht.’

Origami-vrij
Ondanks het stevig gevulde huis, is Joost nog lang niet moe van origami. ‘Een grotere ruimte zou misschien nog wel een keertje fijn zijn, maar voor nu is het eigenlijk wel fijn om de werkruimte zo dichtbij huis te hebben. Boven is trouwens wel origami-vrij hoor. Ben ook wel blij om ’s avonds even geen origami te zien.’



Mijn Origami Filmpjes
Kort nadat ik zelf modellen kon ontwerpen ben ik begonnen met instructiefilmpjes te maken.
MetaCafe en YouTube hebben mij destijds gevraagd om hun partner te worden, het meeste heb
ik met YouTube verdiend. Na ongeveer 8 jaar ben ik tijdelijk gestopt met YouTube, omdat ik het
gevoel kreeg dat ik mijn filmpjes voor YouTube maakte in plaats van voor mijzelf en de kijkers.
Op dit moment verspreid ik mijn filmpjes over meerdere sites, waaronder ook een nieuw YouTube kanaal.

Het Dagblad van het Noorden heeft in 2012 een leuk artikel over mijn Origami geplaatst:

Vouwkunst
Klik hier voor de site van Het Dagblad van het Noorden en hier voor meer info over mijzelf


Haren de Krant
Ik heb de lokale krant een keer uitgenodigd om te komen kijken tijdens mijn eerste open huis weekend
en ze hebben er een klein stukje over in Haren de Krant gezet:
Origami kunstenaar    Origami Geraniums    Joost Langeveld 

Klik om het artikel te lezen
Hij was als tiener al handig met computers en ontwikkelde games. Hij bezocht computerbeurzen en raakte verzeild in kringen van liefhebbers van de digitale wereld. “Maar dat was me allemaal niet tastbaar genoeg”, zegt hij nu. “Ik wilde met mijn handen gaan werken. Van hout maakte ik bijvoorbeeld een stuur voor racegames en ik vond houtbewerking echt wel leuk. Ik was er ook best goed in.” Joost verloor daarna zijn interesse en ontdekte nieuw materiaal: papier. De Japanse vouwkunst Origami trok zijn aandacht en hij probeerde maar eens wat uit. Een hondje vouwen of een bloem. Hij zegt: “Ik vond het iets magisch hebben en ging ermee door. Steeds ontdekte ik nieuwe mogelijkheden.”



Tuinieren Magazine
Het tijdschrift Tuinieren (nu: TUIN.nl) heeft in 2013 een klein stukje over mijn site geplaatst:
Tuinieren Magazine            Joost Langeveld
"Wie bij Origami alleen aan kraanvogels denkt, moet eens een kijkje nemen op het blog van Joost Langeveld.
Van papier vouwt hij bloemen en blaadjes die hij tot net echt lijkende boeketten en planten schikt.
Voor wie zelf aan de slag wil: Op zijn website staan ook complete werkbeschrijvingen."


Klik hier voor de site tuinieren.nl met allemaal echte bloemen en planten.



Rondleiding door mijn huis
RTV Noord was de eerste die bij me thuis kwam filmen, ik heb toen een kleine rondleiding door mijn huis gegeven:
                    
Joost Langeveld

Origamimeester
Klik hier voor de site van RTV Noord



Simone FM Interview door Simone FM
Anton Griep van Simone FM heeft me eens live over de telefoon geïnterviewd,
het is een leuk gesprek geworden :) Het interview kan je in dit filmpje horen:





Hart van Nederland    Selma van Dijk   
Hart van Nederland
Dit was de eerste keer dat ik in het nieuws van Hart van Nederland (SBS 6) ben geweest,
ze vonden het erg leuk om bij me te komen filmen.


Origami koning van Nederland
Naast Willem-Alexander kent Nederland sinds een aantal jaren nog een koning.
Hij is misschien iets minder bekend, maar daar komt vast snel verandering in.
Het is Origami-koning Joost Langeveld uit het Groningse Haren. Met zijn instructiefilmpjes
op het internet scoort hij miljoenen hits.


Selma van Dijk    Origami Stad    Origami Stad    Joost Langeveld




Man Bijt Hond Man Bijt Hond - Friet vouwen   
Vandaag zien we Joost Langeveld, hij  was ooit de Origami koning, maar noemt zichzelf nu de Origami
‘Master’. Deze titel krijg je als je heel goed in iets bent en dat is Joost. In zijn YouTube-filmpjes laat Joost
zien hoe je simpel en eenvoudig mooie Origami gebruiksvoorwerpen maakt. Zijn filmpjes worden wereldwijd
erg goed bekeken. “Het mooie aan Origami is, dat je maar één velletje papier nodig hebt”, aldus Joost.
Vandaag maakt de Origami Master “Fish and Chips” van zijn velletjes papier. (tekst: Man Bijt Hond)

    Joost Langeveld

Origami Konijnen    Origami Fruit en Snoep    Origami Friet Vouwen



Dam Op - RTV Noord     Interview met Joost Langeveld    Joost Langeveld
Wiebe Klijnstra gaat Dam Op in Haren, gekscherend wel eens het Wassenaar van het noorden genoemd.
Bij het bezoek aan Joost Langeveld valt Wiebe de mond open van verbazing.
De 41-jarige heeft zich ontwikkeld tot origami-expert en zijn hele huis staat vol adembenemende vouwkunst.
Langeveld toont trots zijn Escher en Van Gogh, met recht meesterwerken

        RTV Noord

Origami eten    Joost Langeveld    Origami Kaas




BZT Show Joost Langeveld BZT Show - Origami Draak vouwen
De BZT Show had mij uitgenodigd om een hele grote draak te vouwen met twee jongens die
ook aan Origami doen. Ze hadden de wens om eens een mega-grote Origami draak te vouwen.
Het was wel iets moeilijker dan ze hadden verwacht......

    BZT show

Origami draak vouwen    Origami bloemen    Joost Langeveld




De Telegraaf De Telegraaf Vrij - Puzzelen met Papier
Even verplicht knipperen met de ogen. Want die croissantjes op dat aanrecht... Die zijn van papier!
Net als de aubergines, het bestek en vele andere aanwezige spullen. Joost Langeveld (46) is in het
dagelijkse leven ICT'er en in zijn vrije tijd Origami Master. Wat zijn ogen zien, maken zijn handen
uit vierkante stukken papier.
Joost begon er 15 jaar geleden mee vanuit de wens om supergoed in één vaardigheid te worden.
De eerste jaren maakte hij voorbeelden na, later ging hij zelf ontwerpen maken, bijvoorbeeld van
bloemen. Maar ook dieren en voedsel zoals een croissant, een broodje hamburger of een bord patat.
Moeilijk met al die hoeken en dat is juist het interessante van deze hobby.
Eigenlijk is het altijd weer een puzzel, weet de in het Groningse Haren wonende Joost. Soms lukt
het meteen, soms helemaal niet. Dan laat hij het ontwerp even liggen, om het na een paar uur weer
op te pakken en nieuwe mogelijkheden te zien. Inmiddels heeft hij 750 verschillende
Origami-modellen ontworpen, het een nog verbluffender dan het ander. Zijn huis is dan ook een
waar 'papierkunstmuseum' vol creaties zoals een miniatuurstad en een kasteel. De eerste expositie
zit er inmiddels op: In het verzorgingstehuis waar hij werkt
.

Joost Langeveld    Joost Langeveld
(foto: Jos Schuurman, klik hier om de set originele foto's te zien)